Un nou an …

Sinagoga din Cetate – Timisoara

Intram într-un an nou și, ca orice pământean, ne dorim sa fie unul mai bun decât cel care a trecut.
Pe langa sănătate și normalitate, ne dorim sa reluam peregrinările prin țară și, de ce nu, prin afara.
La finele anului trecut, făcând curățenia de dinaintea sărbătorilor, am zăbovit un pic prin multele fotografii pe care le-am făcut le-am făcut în călătoriile noastre.
Si cu drag, ne-am oprit iar la Timișoara. Cu siguranță este unul dintre orașele noastre preferate.
Si ne-am amintit cum am descoperit una dintre cele mai frumoase clădiri ale orasului: Sinagoga din Cetate.

Sinagoga a fost construita intre anii 1863-1865, de către arhitectul Ignatz Schuhmann din Viena, în stilul eclectic si maur. A fost inaugurata la data de 19 septembrie 1865, iar dupa noua ani a fost reinaugurata, la eveniment participand insusi imparatul Frantz Joseph I al Imperiului Austro-ungar. În 1886 a primit și o orga.
Din anii 90 și pana în 2001, nu s-au mai prea auzit rugăciuni în sinagoga, aceasta fiind lăsată în voia sorții. În 2001, când Filarmonica „Banatul” a rămas fără sală de spectacole, autorităţile locale au semnat un contract Comunitatea Evreilor din Timişoara, care şi-a dat acceptul ca instituţia de cultură să poată susţine concerte în Sinagogă, cu condiţia de a nu se programa, în nicio împrejurare, piese din repertoriul lui Richard Wagner, considerat compozitorul preferat al lui Hitler. Atunci au existat şi primele încercări timide de restaurare a spaţiului, dar cum Filarmonica şi-a recăpătat sala, sinagoga a rămas din nou pustie.

 

Când am descoperit-o vara trecută, era în continuare în așteptarea unor oameni cu idei care sa o reașeze între clădirile istorice ale Timișoarei și sa nu rămână doar un adăpost pentru porumbei pe timp de iarna.
La mulți ani încă o data și la cât mai multe plimbări prin locuri frumoase!

De vazut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *